Obezita – psychické onemocnění?

V dnešní době můžeme potkávat opravdu obézních lidí. Někdo je odsuzuje, někdo je neřeší, někdo se jim posmívá. Přemýšleli jste ale někdy, že obezita může být onemocnění pramenící z naší psychiky?

Samozřejmě, někdo si obezitu způsobuje tím, že se přejídá. Pak jsou ale na světě ti, kteří jsou obézní z fyzických důvodů.

Proč je tedy obezita psychické onemocnění a z čeho může pramenit?

Jak již víme, již v dětství se můžeme setkávat s různými faktory, jako je stres, nebo urážky ostatních na naši postavu (ať už hubenou, nebo obézní). A právě obézní lidé řeší stres a deprese tak, že se přejí. Neuvědomují si to, ale tímhle se stávají obéznějšími a obéznějšími. Stres působí opravdu hodně na naši psychiku a bohužel u některých z nás se to projevuje na naší fyzické stránce (na našem těle).

Jaké jsou nejčastější faktory, kvůli kterým obezita u člověka vzniká?

Nespokojenost s naším tělem – (necítíme se v našem těle dobře, stres z tohoto faktu často zajídá obézní člověk věcmi jako jsou chipsy, čokoláda, brambůrky,..)

Šikana – ačkoliv jsme možná byli hubení, ve škole nás šikanovali. A stres a deprese jsme začali zajídat. Vytváří se tak postupně obezita. Čím více stresu = tím více obézní jsme a přejídáme se.

Problémy v dětství – například to, že v dětství se naše rodiče rozvedli a my jsme to podvědomě nezvládali, proto jsme se začali přejídat a svoje deprese zahánět věcmi jako je sladké.

Genetické – máme to dané geneticky (například naše máma je také obézní), tudíž i my máme větší sklony k obezitě, to ale neznamená, že s tím nemůžeme něco udělat.

Obezita trápí stále více lidí. Jak ji léčit? - Zdraví.Euro.cz