Tyhle fazolové burgery s avokádovým krémem jsou prostě výborné. Určitě lepší, než přesmažené hovězí maso, u kterého nevíme ani, odkud pochází. Tenhle recept je opravdu jednoduchý a rychlý a především – chutný!
Recept na 6 burgerů
Ingredience na burger:
- 400g černých fazolí
- 400g bílých fazolí
- 1 vejce
- 100g strouhanky
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce čerstvých lístků koriandru, nasekané
- 4 stroužky česneku, mleté nebo lisované
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky cibule v prášku (popřípadě nadrcená a rozemletá cibule)
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 6 celozrných burgerových housek
Ingredience na avokádový krém:
- 2/3 šálku kysané smetany
- 1 avokádo, nasekané
- 10 středních lísků bazalky, nasekané
- 1/4 lžičky soli
- špetka pepře
Postup:
Ve velké míse rozmačkáme fazole na kaši. Přidáme lístky koriandru, česnek, papriku, cibuli, sůl, pepř a mícháme. Do menší misky vedle rozbijeme vajíčko a přidáme lžíci olivového oleje a strouhanku a mícháme. Tuto směs pak přidáme do velké mísy s fazolemi a ostatním a důkladně promícháme, klidně i rukama, když to bude potřeba. Nakonec z tohoto „těstíčka“ uděláme 6 stejných placiček – to bude náš burgerový základ.
Teď si připravíme krém. Vezmeme mixér a dáme do něj avokádo a bazalku. Až to bude pořádně rozmixované, přidáme zakysanou smetanu a znovu mixujeme. Na konci dochutíme solí a pepřem.
No a jdeme na poslední fázi! Rozpálíme si pánev, ne moc, ale ani ne málo 🙂 Přidáme olivový olej, množství dle potřeby. Vezmeme naše skvělé placičky a dáme je na pánev. Smažíme je do zlatova, asi tak 5 minut.
Připravíme si burgerové housky. Vezmeme si osmažené placičky a vložíme je do housek. Nakonec vezmeme náš avokádový krém a dáme jej na placičku a nahoru druhou část housky. Voala, máme skvělé burgery!
Source: howsweeteats.com