Skladba jídla 

 Každé jídlo má nějakou skladbu. Ať už je to jídlo, které si uvaříme, nebo to, které si zakoupíte například v restauracích, či obchodech. Skladba jídla je ale opravdu hodně důležitá pro vás a vaše tělo, pokud chcete zhubnout.

Pokud hubnete, měli byste především zvýšit příjem bílkovin a naopak snížit příjem živočišných sacharidů. Kde můžete najít bílkoviny? Například ve vajíčku, nebo v banánu. Pro normálního člověka by se měl příjem jídla seskládat takto: zhruba 40 % sacharidů, 30 % tuků a 30 % bílkovin. I když může mít někdo pocit, že při hubnutí bychom žádné tuky do těla přijímat neměli, je to nesmysl. Tuky jsou totiž pro naše tělo také hodně důležité a mohou nám dodat potřebnou energii – nicméně je potřebné dodržovat určité množství, i když to ze začátku může být pro nás těžké. 


Složení potravin – kde jej najdeme?

Složení každé potraviny, kterou si v obchodě zakoupíte, ať už je to maso, brambory, jogurty, přesnídávky a podobně můžete najít na zadní straně obalu. V dnešní době musí mít každá potravina zezadu uvedené složení.
Jaké potraviny bychom měli omezit? (pozor, omezit, ne vyřadit úplně z jídelníčku – jednou za čas zhřešit neuškodí):

Mastné potraviny a fastfoody – sem patří zejména věci jako jsou hamburgery, cheeseburgery a tak dále,..

Sladké – bonbony, zmrzlina, sladkosti jako jsou kyselé žížalky apod.

Slané – chipsy, brambůrky, tyčinky (sami to znáte, u televize byste jich dříve určitě snědli spoustu)

Omezit alkohol – alkohol škodí našemu tělu, naší mysli a při hubnutí vám rozhodně nijak nepomůže 

Zvýšit příjem zeleniny a ovoce – to vám naopak může dodat energii a dostatečné množství vitamínů, které potřebujete

Přiměřené množství jídla a kouzlo „zdravého talíře“