Na domácí vývar s vepřovým masem budeme potřebovat tyto ingredience:
- vepřové kosti
- 3 mrkve
- 3 cibule
- petržel
- pórek (stačí kousek)
- celer
- 2 stroužky česneku
- bujón
- 6 kuliček celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- sůl
- římský kmín
- petrželovou nať
Doba přípravy: cca 3 hodiny
Nejprve si nakrájíme cibulku na drobné kostičky. Do velkého hrnce dáme vepřové kosti společně s cibulkou, česnekem , novým koření a pepřem. Zalijeme studenou vodou a necháme vařit zhruba 2 hodiny.
Mezi tím si nakrájíme zeleninu na drobné kousky. Občas zkontrolujeme vývar jestli se nedělá pěna, pokud ano vyndáme jí pomocí naběračky nebo lžíce.
Po zhruba 2 hodinách vyndáme z vývaru vepřové kosti a vodu přecedíme přes plátno aby byl vývar víc čirý. Maso obereme a vrátíme zpět do hrnce společně s nakrájenou zeleninou. Okořeníme dle chutí, přidáme bujón ( není nutný) a vaříme zhruba další hodinu dokud nám zelenina nezměkne.
Na posledních pár minut vložíme petrželovou nať a servírujeme. Dobrou chuť 🙂
Tip : Pokud chcete vývár krásně čirý, vyšlehejte bílky a přidejte je do vychlazeneho vývaru. Trošičku promíchejte, ale NEMÍCHEJTE. Bílky na sebe nabalí tuk a váš vývar bude mít čirou barvu.
Tip 2 : Jestliže chcete do vývaru přidat nudle nebo těstoviny uvařte je zvlášt! Jinak se vývar zakalí a budete mít z něho „kaši“.