Losos je úžasná ryba! Losos patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější ryby, které konzumují příznivci kulturistiky, fitness, silových, individuálních i kolektivních sportů požadující kvalitní zdroj bílkovin i tuků (tuky jsou nejen zdrojem energie, ale jsou také substrátem potřebným pro tvorbu přirozeně se v těle vyskytujících hormonů s růstovým a regeneračním účinkem). Bez ohledu na to, zda se konzumuje losos vařený, pečený, uzený nebo surový (dobře známé sushi hojně využívá právě maso z lososa), oceňován je především pro skvělou chuť.
Recept!
Ingredience:
– 2 filety z lososa
– citrónovou šťávu
– hrst sušených brusinek
– 2 polívkové lžíce zavařených brusinek
– 1 smetanu na vaření
– 1 polívkové lžíce olivového oleje
– sůl
Postup:
1. Filety omyjeme, usušíme a pokapeme citronovou šťávou. Trochu posolíme. Troubu předehřejeme na 170°C.
2. Na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme filety z lososa z obou stran. Opečené filety následně vložíme do pekáče, posypeme sušenými brusinkami a dáme do trouby na cca 5 – 10 min.
3. Omáčku na lososa připravíme následovně: Do menšího hrnce vylijeme smetanu a provaříme. Když zhoustne, přidáme 2 polévkové lžíce zavařených brusinek a mícháme. Povaříme asi 2 min.
4. Losos by se měl být po upečení rozpadat a být pěkně růžový. Položíme ho na talíř a přelijeme brusinkovou omáčkou. Podáváme s vařenými brambory nebo s grilovanou zeleninou.
Přejeme dobrou chuť 🙂