Avokádo – zdravý tuk, který vám pomůže zhubnout

Avokádo je ovoce hruškovitého tvaru. Pokud je zralé zvenku má tmavozelenou až černou barvu, ale uvnitř je krásně měkkoučké a barva je  něco mezi světle zelenou až žlutou ( mě osobně to přijde jak pistáciová barva nebo jako dužina limetky ). Původně pochází ze střední Ameriky, ale v dnešní době ho můžete naleznou v téměř každém supermarketu.

 

10744946_10202779931927013_843271766_n

Patří mezi nejvíce kalorické ovoce a zeleninu, ale vůbec to nevadí. Avokádo je bohatý zdroj vitamínů A, C , E, K, H . Obsahuje velké množství minerálních látek jako je draslík, fosfor, měď, hořčík a magnezium. Jeho dužina se skládá z  kyseliny  palmitové , olejové a linolové. Všechny tyto kyseliny jsou kvalitní tuky. Avokádo má řadu odrůd , ale chuťově jsou téměř totožné.

Je důležitou složkou zejméně pro vegetariany, vegany a sportovce. Obsahuje 20% tuku který je převážně tvořen z nenasycených mastných kyselin a spousty bílkovin.

Z avokádá si můžeme udělat nebo koupit pleťovou masku. Je ideální na suchou pleť , zabraňuje výskytu vrásek a předčasnému stárnutí.

Většina lidí si myslí, že tuky jsou jen špatné. To je OMYL. Né všechny tuky jsou špatné a zrovna tuky obsažené v zeleném ovoci se neukládají jako tělesný tuk. Je teda doporučováno při různých dietách. Látky obsažené v avokádu snižují hladinu inzulínu v krvi, což je další velké plus. Dále má avokádo schopnost rychlého nasycenía  obsahuje látky které podporují spalování tuku.

 

A chuť?

Avokádo má specifickou chuť. Nejvíce ale připomíná oříšky. proto také již zmíněnou vysokou kalorickou hodnotu.

 

Výběr a porcování

Pokud chcete avokádo sníst hned, kupujte v obchodech už měkké plody ( doporučuji vyzkoušet pomačkáním jedním prstem, jestli zůstane v avokádu otisk, tak ho radši nekupujte, může být už přezralé). Jestliže koupíte avokádo tvrdší, ničeho se nemusíte bát ono vám doma samo dozraje a změkkne.

Naporcování je snadné. Rozřízněte ho podelně nožem, vyndejte pecku a zbytek vydlábněte lžičkou.

 

avocado-356122_640

Jak ho konzumovat?

V kuchyni s ním můžete experimentovat dle vaší chuti. Můžete vyzkoušet pomazánku ( avokádo rozmačkáte, okořeníte a rychlá, výživný pomazánka je na světě), omáčky, polévku nebo do salátů. Velice dobré je také do smoothie drinků.

10733618_10202779934887087_1041444127_n

10743669_10202779940407225_1990952605_n