Avokádo je ovoce hruškovitého tvaru. Pokud je zralé zvenku má tmavozelenou až černou barvu, ale uvnitř je krásně měkkoučké a barva je něco mezi světle zelenou až žlutou ( mě osobně to přijde jak pistáciová barva nebo jako dužina limetky ). Původně pochází ze střední Ameriky, ale v dnešní době ho můžete naleznou v téměř každém supermarketu.
Patří mezi nejvíce kalorické ovoce a zeleninu, ale vůbec to nevadí. Avokádo je bohatý zdroj vitamínů A, C , E, K, H . Obsahuje velké množství minerálních látek jako je draslík, fosfor, měď, hořčík a magnezium. Jeho dužina se skládá z kyseliny palmitové , olejové a linolové. Všechny tyto kyseliny jsou kvalitní tuky. Avokádo má řadu odrůd , ale chuťově jsou téměř totožné.
Je důležitou složkou zejméně pro vegetariany, vegany a sportovce. Obsahuje 20% tuku který je převážně tvořen z nenasycených mastných kyselin a spousty bílkovin.
Z avokádá si můžeme udělat nebo koupit pleťovou masku. Je ideální na suchou pleť , zabraňuje výskytu vrásek a předčasnému stárnutí.
Většina lidí si myslí, že tuky jsou jen špatné. To je OMYL. Né všechny tuky jsou špatné a zrovna tuky obsažené v zeleném ovoci se neukládají jako tělesný tuk. Je teda doporučováno při různých dietách. Látky obsažené v avokádu snižují hladinu inzulínu v krvi, což je další velké plus. Dále má avokádo schopnost rychlého nasycenía obsahuje látky které podporují spalování tuku.
A chuť?
Avokádo má specifickou chuť. Nejvíce ale připomíná oříšky. proto také již zmíněnou vysokou kalorickou hodnotu.
Výběr a porcování
Pokud chcete avokádo sníst hned, kupujte v obchodech už měkké plody ( doporučuji vyzkoušet pomačkáním jedním prstem, jestli zůstane v avokádu otisk, tak ho radši nekupujte, může být už přezralé). Jestliže koupíte avokádo tvrdší, ničeho se nemusíte bát ono vám doma samo dozraje a změkkne.
Naporcování je snadné. Rozřízněte ho podelně nožem, vyndejte pecku a zbytek vydlábněte lžičkou.
Jak ho konzumovat?
V kuchyni s ním můžete experimentovat dle vaší chuti. Můžete vyzkoušet pomazánku ( avokádo rozmačkáte, okořeníte a rychlá, výživný pomazánka je na světě), omáčky, polévku nebo do salátů. Velice dobré je také do smoothie drinků.