Jedním z nejstarších a v současnosti také nejpopulárnějších druhů jedlých ořechů jsou pistácie, které se do ostatních koutů světa rozšířily z Asie. Vedle toho, že delikátně chutnají, je vhodné tyto „zelené oříšky“ zařadit do jídelníčku i z několika zdravotních důvodů. Mají totiž blahodárné účinky na fungování nervové soustavy, svalstvo, vlasy a v neposlední řadě srdce.
Prevence proti rakovině i onemocněním srdce
Ve složení pistácií se v hojné míře nachází antioxidanty, které hrají důležitou roli při prevenci proti rakovině a srdečním onemocněním. Pravidelnou konzumací lze docílit snížení vysokých hodnot cholesterolu, který stojí za mnoha zdravotními problémy. Stejně tak oříšky představují účinnou zbraň v boji s cukrovkou. Vedle hladiny cukru v krvi kontrolují i krevní tlak a podílí se na zdravém nervovém systému.
Živinová bomba
Při konzumaci oblíbených „zelených oříšků“ dostáváme do těla bílkoviny, sacharidy, aminokyseliny, tuk i vlákninu. Navíc jsou zásobárnou minerálů, když obsahují hořčík, zinek, železo, vápník, draslík i fosfor. Dále sestávají pistácie z vitaminů K, E, A, C a B6. Sezobáním byť jedné porce pistácií během popíjení s přáteli nebo večerním sledování filmu s rodinou tak dostanete do těla najednou velké množství látek potřebných pro zdravý vývoj a fungování organismu. Sluší se zmínit, že oproti jiným oříškům obsahují pistácie v průměru 4× méně kalorií.
Zdraví zevnitř, krása zvenčí
Kvalitní složení pistácií se pozitivním způsobem projevuje nejenom uvnitř, ale také navenek. V nich obsažený vitamin E chrání lidskou pokožku před vysušením a poškozením. Žádoucím způsobem působí pistácie i na vlasy, které dobře vyživují, hydratují, napomáhají jim co do síly a pružnosti a chrání je před poškozením. Není přitom žádným tajemstvím, že nám oříšky mohou pomoci ulevit během stresu. Je to rozhodně lepší způsob, jak zvládat vypjaté situace, než když si nalijete panáka nebo zapálíte cigaretu.