Praktické vychytávky do kuchyně vám ušetří čas i energii

Kvalitní jídelníček vyžaduje nejen váš čas, ale také dobré podmínky v kuchyni. Máme pro vás pár tipů, které by vám mohly usnadnit práci při každodenní tvorbě receptů, a zároveň vám pomohou ušetřit nějakou tu minutu navíc. 

Multifunkční roboti

Vaflovače, grily, mixéry, šlehače, sekáče, drtiče. Kuchyňských pomocníků existuje celá řada a kromě toho, že většina z nich umí jednu věc, vám v kuchyni mohou zbytečně zabírat místo. Budete-li do budoucna uvažovat o koupit nějakého robota, vždy zvažte i další funkce, které by přístroj mohl umět. Kuchyňské šlehače se dají pořídit s vyměnitelnými nádobami i na mixování polévek nebo smoothie, kontaktní gril můžete ve vteřině proměnit ve vaflovač nebo toustovač. Některé značky nabízí také příslušenství vyměnitelných nástavců, z mixéru tak vytvoříte mlýnek na maso nebo třeba odšťavňovač.

 

Otočné stojany na koření 

Máte pohodlný a snadný přístup ke všem surovinám, které během vaření potřebujete? Může vám pomoci efektivní organizace prostoru. Kořenky a mlýnky můžete umístit na otočný stojan do skříně, využít ale lze i výsuvné regály nebo organizéry do zásuvek, které vám pomohou přehledně skladovat koření, ale i nádobí a příbory. Nezapomeňte si jednotlivé nádoby také přehledně popsat, abyste věděli, co se kde nachází. Pomůže vám štítkovač nebo klasické popisové nálepky.

Vzduchotěsné dózy na potraviny  

Co se týče skladování potravin, všichni nadšení kuchtíci ocení vzduchotěsné dózy na suroviny. Funkční plastové nádoby vám pomohou uchovávat potraviny déle čerstvé, ale zároveň je také ochrání před případnými škůdci, jako jsou třeba potravinoví moli. 

Bylinkové květináče

Nejen přes léto můžete v kuchyni vysadit svou malou bylinkovou zahrádku, která dodá výsledným pokrmům ještě lepší chuť. Můžete si pořídit závěsné květináče, které budou součástí závěsných systémů do kuchyně, ulehčit práci lze ale i květináčem samozavlažovacím, který se o veškerou práci postará i v případě, že nebudete doma. 

 

TIP: Skvělou vychytávkou jsou chytré smart květináče, které vám poskytnou perfektní zázemí pro bylinky i během chladnějších měsíců. Mají automatický zavlažovací systém, výživu a dokonce přídavné světlo, které podpoří růst. 

Držák na kuchařky

Doplněk ocení všichni náruživí kuchaři, kteří rádi zkouší nové recepty z četné sbírky svých kuchařských knih. Abyste neměli knihu položenou jen tak na lince, kde se vám může jednoduše zavřít nebo i ušpinit, připevněte ji na stojan na knihy.

Odstředivka na saláty

Doplňte svou kuchyň i o praktickou odstředivku na saláty. Nejen v létě se stane vaším nenahraditelným pomocníkem. Můžete v ní mýt ovoce, zeleninu a během chvíle máte perfektně připraveny veškeré suroviny pro domácí salát nebo dezert, hezky čerstvé a bez přebytečné vody.

Hmoždíř 

K otloukání ořechů, drcení koření a tvorbu čerstvých pest se vám bude hodit hmoždíř. Díky drcení voňavého koření a bylinek provoníte nejen kuchyň, ale i nejrůznější saláty, těstoviny nebo masa. 

Praktické obědové krabičky 

Abyste měli jídlo vždy po ruce, můžete si jednotlivé porce rozplánovat do obědových a svačinových krabiček. Jídelní boxy můžete mít s několika přihrádkami uvnitř, některé krabičky jdou rovnou vakuově uzavřít, takže jsou ideální i pro tekuté pokrmy. Praktické jsou nejen do práce či školy, ale také na cesty, abyste svůj oblíbený chod měli vždy připraven.

 

Horkovzdušné fritézy 

Nechcete se vzdávat hranolek, stripsů a křupavých kousků masa? Praktickou volbou je horkovzdušná fritéza neboli fritovací hrnec. Vaše oblíbené pokrmy si můžete dopřát v mnohem zdravější variantě, protože na rozdíl od klasického friťáku v horkovzdušné fritéze využijete jen zlomek oleje. Výsledné pokrmy tak budou lehčí, zdravější a výživově hodnotnější.