10 vlastností, které zaručeně zničí vaše vztahy s okolím

Nikdo není dokonalý a každý děláme chyby. To je pravidlo, které bude platit vždy, všude, za každé situace. Také se říká, že chybovat je lidské, odpouštět božské. Opravdu, je to tak, ať chceme nebo nechceme, občas někde uděláme chybu, trošku přepískneme naše chování a lidé se k nám pak chovají jinak. Pokud by se to stávalo občas, přátelé to pochopí, ale pokud je v našem chování něco špatného, co vidí hlavně ostatní, tak je to věc, co se musí řešit. Pojďme se podívat na 10 nejhorších vlastností, kterými od sebe lidi odpuzujeme.

1. Závist

Určitě nikdy nedovolte závisti, aby vás užírala. Závist je hrozná vlastnost a ukazovat si furt na to a na toho, že on má to a vy ne, ale že byste mohli a bla bla – nikdo to nemá rád. Přestaňte furt s někým soutěžit, nesrovnávejte pořád svůj život se životy jiných. Jediný, s kým máte soutěžit, je sami se sebou. Díky tomu můžete srovnávat své pokroky se svým včerejším já a tak zvítězit nad závistí a sami nad sebou.

2. Brát si všechno moc osobně

Vztahovat všechno na sebe a brát si všechno moc osobně je také hrozná vlastnost. Člověk má pak furt pocit, že všechno kolem něj je proti němu, všechno na něj útočí a všichni jsou na něj zlí. Ostatní to určitě cítí a udělají si pak na vás špatný názor. Všechno moc řešit a brát si osobně je prostě špatně. Uvolněte se trošku a zamyslete. Vždyť většina názorů vám může být přece úplně jedno. Vy jste sami sebou a je to váš život.

3. Být neustále oběť

Stěžovat si furt na to, že život je pes, že stejně nic nemůžete změnit, že tohle už je dáno a podobně je prostě na „přesdržku“. Pokud si v životě pořád budete říkat, že už nic nedokážete změnit, tak opravdu nedokážete a váš život bude stát za nic. Navíc zůstanete úplně sami, jelikož to všechny v okolí přestane bavit vás pořád poslouchat. Podívejte se okolo sebe a inspirujte se lidmi, kteří se z absolutního dna dostali nahoru a obrátili svůj život k lepšímu. Zkuste to také!

4. Být věčná chudinka

Bolest, ať duševní, nebo fyzická, je velice silná emoce. Zůstává v nás tak dlouho, dokud my jí dáme prostor k tomu zůstat. Občas je hold těžké se s někým rozloučit a jít dál, ale po čase je lepší se pustit minulosti a jít dál. Pomůže to jak vám, tak i vašemu okolí. Uznejte, můžete být sebecitlivější a sebelepší přítel, ale když vám pořád někdo dokola fňuká ohledně rozchodu, který proběhl už před čtyrmi měsíci, tak vás to opravdu nebaví. Vemte si to tedy i z druhé strany, okolí to také nemá rádo a vám to i tak nic nepřinese. Zkuste vstát, postavit se tomu a jít dál, nedělat ze sebe věčného chudáka, jelikož by se mohlo stát, že vás všichni přestanou litovat a vykašlají se na vás.

5. Negativní myšlení

Nikdo nemá rád negativní lidi. Nikdo. No možná nějací emaři a vyznavači gotiky, ale lidé kolem vás určitě ne. Pokud trpíte chronickou negativitou a pocitem, že všechno je na nic, že tohle se rozbije, že tohle je hrozný, že všichni jsou špatný, že všechno bude stát za nic, tak si můžete být jistí, že opravdu všechno bude na nic a zachvíli na všechno budete sami. Natvrdle odmítat veškerá životní pozitiva je cesta k sebedestrukci. Zkuste hledat i v malých věcech něco pozitivního, není tak těžké to změnit.

6. Nedostatek emoční sebekontroly

Neschopnost zvládat své emoce je zajisté jeden ze způsobů, jak si všechny zprotivit. Každý známe někoho, kdo vybuchne kvůli hlouposti, nebo se rozpláče kvůli maličkosti. Pokud řvete na někoho, když pokazí nějakou maličkost, nebo jste neustále naštvaní, tak určitě máte problém, který lze ale celkem dobře řešit. Je spousta míst, kde vás naučí vypořádat se s těmito emocemi a také vám pomůžou zjistit příčinu, proč vlastně tyto emocionální výkyvy máte. Nezávislý pohled na věc a nový druh podpory dokáže velké divy.

7. Pomlouvat druhé

Pokud jdete s někým ven a jediné téma, co máte připravené, jsou drby na ostatní, tak si můžete být jistí, že vaše okolí vás brzy začne odmítat. Každý si rád poslechne sem tam nějaké ty novinky a drby, ale pokud máme někoho, kdo o ničem jiném nemluví, tak v něm začneme ztrácet důvěru a začneme se i obávat, jestli vlastně takhle s někým nemluví i o nás. Nebuďte ten, kdo pořád pomlouvá.

8. Lhaní a výmluvy

Jestli jste ten typ člověka, co rád poupravuje různé historky, nebo si je vymýšlí, aby byl zajímavý, tak byste s tím asi měli brzy přestat. Netrvá to příliš dlouho, aby si lidé všimli, že ve vašem vyprávění jsou značné nedostatky a díry. Takovým lidem pak říkají lháři. Pokud jste věčný vymlouvač a pořád se vymlouváte, že jste tohle nestihnul protože a že dnes nemůžete protože a podobně, tak lidé se na vás brzy vykašlou.

9. Neschopnost empatie

Občas se určitě hodí vlastnost, která se nazývá empatie. Empatie je schopnost vcítit se do pocitů druhých lidí. Například, když vidíme, že někdo se posmívá vaší kamarádce a ona viditelně není ráda, tak vaším úkolem určitě není vytasit zásobičku super hlášek a naložit jí ještě víc. Musíme občas lidem naslouchat a ne pořád já, já, já. Musíme i vypozorovat, kdy třeba můžeme udělat vtípek přes čáru. Jsou dny, kdy daná osoba drsný vtípek veme s humorem a jsou také dny, kdy vás pošle někam. Musíme naší schopnost empatie trénovat a naslouchat ostatním.

10. Potřebovat ke všemu důkaz

Pokud máte rádi vše černé na bílém, potřebujete vidět důkazy a mít podložená tvrzení ostatních, tak to není špatná vlastnost pro vás, ale určitě špatně snesitelná pro ostatní. Pokud vám kamarád třeba vypráví příběh a zmíní tam něco, co nebývá příliš obvyklé, tak určitě po něm ihned nechtějte fotografie, videozáznam, cizí svědectví a podobně. Kamarád vám to vypráví, protože je to pro něj zážitek a určitě si nechce kazit příběh tím, že vám bude muset něco dokazovat. Nechce mít ani pocit, že když vám to nedokáže, tak pro vás bude jeho příběh zbytečný a vymyšlený. Občas musíte tuto potřebu důkazů překousnout a nechat si svou potřebu pro sebe.