Stravování podle pěti prvků – tepelné působení potravin.

Čínská nauka o výživě představuje preventivní systém léčby potravinami.

Není to tedy dieta, které běžně známe. Nepočítá kalorie, ale zohledňuje typ člověka a jeho vrozenou tělesnou konstituci. Nemá stejné pravidla pro každého. Klade důraz na potraviny typické pro dané roční období a klimatické podmínky, ve kterých člověk žije. Tak například v teplých oblastech by měla strava obsahovat více tropického ovoce a zeleninu, která organismus ochlazuje. V oblastech chladnějších je však vhodnější konzumovat více živočišných bílkovin, které mají zahřívající účinek.

Strava by tedy měla harmonizovat celý náš organismus a tím chránit naše zdraví. Působením potravin můžeme pozitivně nebo také negativně ovlivnit naše emoce.

Staří Číňané vytvořili systém, který popisuje všechny možné stavy člověka pomocí tvz. pěti prvků, elementů dřeva, ohně, země, kovu a vody a v tradičním čínském pojetí tyto elementy spolu s teorií jinu a jangu představují základ čínské medicíny, který jako takový vychází z přírody a jejich zákonitostí. Všechny pochody jak ty v přírodě, tak ty naše tělesné uvádí do pohybu energie. Člověk, aby spálil nadbytečné tuky, potřebuje energii, kterou získá jen ze stravitelných jídel. Jin a jag jsou pak dva protipóly, kdy jeden nemůže být bez druhého, stejně jako den střídá noc nebo muž a žena dvě zcela rozdílné bytosti spolu tvoří jeden celek a vzájemně se doplňují. Stejně tak, naše potrava nemůže být jen slaná nebo sladká, zahřívající nebo chladná.

K pěti elementům Číňané přiřadili pět ročních období a jednotlivé orgány lidského organismu. Pět elementů představuje pět chutí, pět energií, pět emocí.

Logičnost tohoto systému umožňuje hlubší poznání sebe sama a v případě stravování, pak toho jak, se po určitém jídle cítíme. Právě nevyváženost našich stravovacích zvyklostí způsobuje únavu, nedostatek energie a trávicí potíže. Jídlo by nám mělo energii dodávat, a ne nám jí brát. Pokud nevyváženost v organismu trvá dlouhou dobu, vede tento stav k nemoci, stejně jako dlouhodobá nerovnováha v přírodě vede k nevratným klimatickým změnám.

V tomto článku se budeme zabývat tepelným působením potravin na náš organismus.

Čínská dietetika rozděluje potraviny podle pěti energií na horké, teplé, neutrální, osvěžující a studené, což ovšem nevypovídá nic o aktuální fyzické teplotě dané potraviny. Znamená to, jak na nás určitá potravina tepelně působí. Například čaj černý, zelený nebo mátový má studenou energii a i když ho bude pít horký, ve skutečnosti vás bude uvnitř těla ochlazovat.

Potraviny „horké energie“ mají rozpalující energii a jsou pro nás spíše lékem. Jíst bychom je měli tehdy, když bojujeme s nachlazením nebo je nám opravdu velká zima. Hlavním úkolem těchto potravin je okamžité zabránění ztráty energie v organismu. Patří sem například pepř, chilli papričky, kůra skořice, jehněčí maso, svařené víno a také vysokoprocentní alkohol. Pozor si však dejte u „nadměrné“ konzumace chilli papriček. Látka kapsaicin obsažená v chilli otevírá póry v celém organismu a to způsobuje větší pocení. Naše tělesná teplota začne klesat a to je přesně ta chvíle, kdy náš organismus bude chilli ochlazovat. Právě proto v exotických zemích s horkým podnebím jedí lidé s oblibou jídla obsahující chilli koření, která navíc působí antibakteriálně.

Při začínajícím nachlazení vyměňte citróny a citrusy za zázvorový čaj, který organismus silně prohřívá. Pro malé děti je pak vhodný čaj lipový, který má však slabší účinky než zázvor.

Citrusové ovoce, které pochází z jižních zemí, chrání místní obyvatelstvo před vysokými teplotami tím, že je vnitřně ochlazuje. My však v začátku nemoci potřebujeme organismus co nejrychleji zahřát.

Přílišná konzumace potravin horké energie není vhodná pro lidi, kteří se nadměrně potí, mají poruchy spánku, jsou příliš horkokrevní nebo jejich pleť sužuje akné. Také nejsou vhodné pro ty, kteří jsou příliš hubení nebo trpí zácpou a to z důvodu, že tyto potraviny příliš vysušují tělesné tekutiny.

Potraviny „teplé energie“ odstraňují vnitřní chlad, posilují a zahřívají ledviny. Podporují tvorbu životní energie v organismu. Právě nedostatek energie zpomaluje krevní oběh a pomalý krevní oběh se projevuje tak, že je nám stále zima. Tyto potraviny konzumujeme hlavně v zimním období a vhodné jsou pro zimomřivé lidi nebo také pro lidi, kteří mají málo pohybu. Právě pohyb jak je známo vyrábí teplo. Energii a teplo nám dodá například dýňová polévka, dlouho vařené vývary z masa, pohanka, oves, kakao, červené víno, cibule, pórek, křen atd.

Mezi potraviny „neutrální energie“ patří hlavně vařené obiloviny, luštěniny a rýže. Podle čínské dietetiky představují střed, protože v zrnku obilí je uložená celá životní energie. Tyto potraviny jsou přirozeně sladké, harmonizují naše orgány a měly by tvořit hlavní složku potravy vhodné pro každého v každém ročním období. Vyrovnávají energii v organismu, nedostatek energie doplňují a nadbytek snižují.

Je zajímavé, že fazole, která má tvar ledviny, dodává nejvíce energie právě ledvinám.

Luštěniny mnohým způsobují nadýmání, proto je nesmíme zapomenout předem namočit a během varu vodu vyměnit za novou. Přidáváme také bylinky, majoránku, kmín nebo bobkový list. Červená čočka nadýmání nezpůsobuje vůbec a nemusíme jí namáčet. Uvařená je za pár minut.

Potraviny „osvěžující energie“ jak už sám název napovídá, organizmus osvěžují, ale také zvlažují. Budují tedy tělesné tekutiny a posilují krev. Patří sem většina druhů zelené zeleniny, ovoce, kysané mléčné výrobky.

Nejvhodnějším obdobím pro konzumaci těchto potravin je léto, protože právě v létě chceme snížit působení vnějšího tepla, které našemu tělu odebírá vlhkost. Vhodné jsou také pro horkokrevné jedince s nadbytkem energie, které příjemně ochladí.

Potraviny „studené energie“ jsou lékem v létě, kdy nás chrání před velkým horkem. Neznamená to ovšem, že budeme konzumovat potraviny přímo z lednice nebo pít ledové nápoje. Právě v létě může dojít k oslabení trávicího traktu z přemíry ledových nápojů nebo konzumace zmrzliny. Přílišný chlad z potravy způsobí v našem organismu velký teplotní šok.

Mezi potraviny se studenou energií patří rajčata, ledový salát, salátové okurky, ananas, rebarbora, meloun, citrusy, ale také mořské plody, dokážou vyrovnávat vnitřní teplotu s tou venkovní.

Potraviny s chladnou energií nejíme v zimním období a samozřejmě nejsou vhodné pro lidi, kterým je často zima.

Mějme tedy na paměti, že i naši předci při výběru potravin uplatňovali základní znalosti z přírody a vytvořili si vlastní kuchyni v souladu s přirozeným prostředím, ve kterém žijeme.

Yvona Procházková